top of page

Älä tule paha vuokralainen - hyvän vuokralaisen varmistaminen

Asuntosijoittamisessa on asunnon oston ja myymisen välissä olevalla ajalla erittäin suuri merkitys sijoittajan tuottoihin. Useimmiten sijoitusasunto vuokrataan heti oston jälkeen tai asunto on valmiiksi vuokrattu ostettaessa. Tyhjät kuukaudet ilman vuokralaista syövät paljon tuottoa vuosittaisella tasolla. Nimittäin myös tyhjänä kuukautena sijoittaja joutuu pitämään asunnossa sähköt päällä, mahdollisesti maksamaan lämmityksestä, vakuuttamaan asunnon ja maksamaan yhtiövastiketta sekä mahdollista lainaa, tai vähintäänkin korkoa.


Vaikka tyhjä kuukausi kuulostaakin pahalta sijoittajan kannalta, pahempaakin voi olla luvassa – nimittäin huono vuokralainen. Huono vuokralainen voi syödä sijoitukselta kuukausien tai jopa useamman vuoden tuoton. Tästä syystä vuokralaisen valinta on erittäin tärkeää sijoitusasunnon tuottavuuden kannalta.


Huonolle vuokralaiselle on ominaista:


- Jättää vuokria maksamatta

- Ei pidä huolta asunnosta yleisellä tasolla

- Häiritsee naapureita

- Vahingoittaa asuntoa


Hyvälle vuokralaiselle on ominaista:


- Maksaa vuokransa säännöllisesti ja ajallaan, tai ilmoittaa muutoksista

- Noudattaa taloyhtiön järjestyssääntöjä

- Hoitaa vuokrakotiaan kuin se olisi hänen omansa

- Ilmoittaa vuokranantajalle välittömästi mahdollisista ongelmista

- Mahdollisesti avustaa vuokranantajaa uuden vuokralaisen hankinnassa


Mikäli kohdalle osuu huono vuokralainen, voi sijoituksen tuottavuuden jatkumiseen mennä pitkäkin aikaa. Huonoa vuokralaista ei aina tunnista etukäteen. Valitettavasti myös aiemmin hyvä vuokralainen voi elämän ala- ja ylämäkien myötä muuttua huonoksi.


Mitä toimenpiteitä vuokranantaja voi tehdä saadakseen hyvän vuokralaisen?

Kun vuokranantaja on tehnyt asunnostaan vuokrailmoituksen (missä alueen hintataso ja asunnon sijainti kohtaavat asunnon kunnon kanssa), alkaa vuokranantaja saamaan yhteydenottoja asuntoa koskien. Vuokralaisehdokkaan kanssa on syytä keskustella puhelimitse, jotta vuokranantaja pystyy selvittämään vuokralaisen taustoja oman harkintakyvyn mukaan. On hyvä selvittää esimerkiksi, vuokralaisen työpaikka, opiskelut ja muuton syy. Vuokranantaja voi itse miettiä, kuinka tarkasti haluaa tietoja kysellä.


Se, mitä on ehdottomasti syytä tehdä, on tarkistaa vuokralaisehdokkaan luottotiedot. Mikäli luottotiedoista löytyy merkintöjä, voi vuokranantaja katsoa, mistä merkinnät ovat tulleet ja keskustella näistä oman harkinnan mukaan vuokralaisehdokkaan kanssa. Jos vuokranantaja haluaa lisävarmistusta vuokralaisehdokkaasta, on vuokranantajan mahdollista pyytää entisten vuokranantajien suosituksia. Näihin suosituksiin voi yleisesti luottaa.


Asunnon julkiset näytöt houkuttelevat paikalle vuokralaisehdokkaita, mutta parhaat ehdokkaat saattavat jäädä näissä löytymättä. Yksityisnäytöissä pääsee tutustumaan vuokralaisehdokkaaseen paremmin, ja näissä vuokranantaja pystyy esittämään tarkempia kysymyksiä ehdokkaan tilanteesta. Vuokralaisen käytökseen, siisteyteen sekä yleiseen olemukseen on syytä kiinnittää huomiota.


Mikäli ehdokkaan kanssa päästään keskustelemaan vuokrasopimuksesta, on syytä varmistaa, että ehdokas ymmärtää ja hyväksyy sen sisällön täysin ennen allekirjoitusta. Jokainen vuokranantaja määrittää ehtonsa itse, kunhan ne pysyvät Suomen lain puitteissa. Vuokrasopimuksessa on usein ehtona vakuus, eikä avaimia ei ole syytä luovuttaa ennen kuin vakuus on maksettu tai henkilötakaus allekirjoitettu takaajan/takaajien puolesta.


Vuokranantajan on hyvä käydä asunto läpi vuokralaisen kanssa ennen vuokrasuhteen alkamista ja merkata mahdolliset ongelmakohdat ylös. Näin mahdolliset naarmut ym. ongelmat ovat tiedossa, eikä niistä tarvitse keskustella vuokrasuhteen päätyttyä.

Vuokranantajalle:


- Tutustu hyvin vuokralaisehdokkaan taustoihin (työ, opiskelu jne.), mistä vuokra maksetaan?

- Kuinka pitkä vuokraus mahdollisesti olisi tiedossa, kannattaa luonnollisesti suosia potentiaalisesti pitkiä vuokrasuhteita

- Luottotiedot kannattaa tarkistaa aina

- Käy vuokrasopimuksen ehdot tarkkaan läpi vuokralaisehdokkaan kanssa

- Ota vakuus tai henkilötakaus

- Käy asunto tarkkaan läpi vuokralaisen kanssa ennen muuttoaAsuntotaivas-sivustolle on tulossa vuokrasopimuspohja, joka on ladattavissa ilmaiseksi vuokranantajan käyttöön.- Joli

0 comments
bottom of page