Meillä on täysin sama aika kuin esimerkiksi Sokrateksella, Platonilla, Aristoteleellä, Marie Curiella tai vaikka Leonardo Da Vincillä oli käytössään. Vuorokaudessa on 24 tuntia ja vuorokausia meillä on 365 vuodessa, riippuen onko karkausvuosi vai ei. Nukumme osan vuorokaudesta, jotta pystymme toimimaan tehokkaasti ja kykenemme rationaalisiin päätöksiin. Meidän jokaisen onkin syytä miettiä, että mihin todellisuudessa oman aikamme käytämme.

Nykyisin on hyvin paljon keskittymistä häiritseviä asioita, jotka meille on myyty jättimäisten markkinointikoneistojen ja yhteiskuntamallien toimesta. Hyvä esimerkki on matkapuhelin ja sosiaalinen media. Voidaan puhua riippuvuuksista ja keskittymishäiriöistä. Sehän on tietysti jokaisesta itsestään kiinni, mitä omalla ajallaan tekee. Tähän tekstiin on koottu pieniä yleisohjeita ja vinkkejä, joiden avulla omaa ajankäyttöään voi pohtia paremmin.
Kiire tulee kalliiksi. Kiireessä tekee virheitä ja huonoja päätöksiä. Jos ihminen kokee olevansa aina kiireessä, polttaa hän tällöin lankaansa molemmista päistä. Lanka loppuu joskus, vaikka se olisi pitkäkin. Pyri mahdollisimman kiireettömiin päiviin. Asioita saa tehtyä tehokkaammin, jos niitä ei tee kiireessä, sillä aivot toimivat paremmin stressittömässä tilassa.
Eliminoi turhat aikaa vievät asiat. Sinun ei tarvitse, eikä kannata tehdä kaikkea. Asioita on helppo delegoida ja itseasiassa se on huomattavan järkevää. Hyvä kirjanpitäjä tekee samat asiat muutamassa tunnissa, joita sinä saattaisit näprätä useamman päivän ja väärin saattaisi mennä silti.
Priorisoi asiat. Kun asiat laittaa tärkeysjärjestykseen, on paljon helpompi toimia. Tee tärkeimmät asiat ensin, ei kiireellisimpiä. Tässä kohtaa tehdään usein virhe ja tehdään kiireisimmät asiat ensin, jolloin kokonaiskuvan kannalta tärkeimmät asiat siirtyvät. Opettele sanomaan ei. Tämä on vaikea asia monelle ja tämä ajaakin monet epämiellyttävään tilanteeseen. Esimerkki: Olet kuuliainen työntekijä ja hoidat työtehtäväsi täsmällisesti. Pomosi on huomannut tämän ja antaa sinulle lisää tehtäviä, koska et osaa sanoa ei. Otat nämäkin työt vastaan. Lisätöitä tulee, etkä osaa sanoa ei, jolloin lopulta olet tilanteessa, että vapaa-aika ja lomat menevät ”rästitöihin” ja havahdut tilanteeseen, jossa olet loppuun palanut.
On tärkeää käyttää päivässä oleva aika oikein. Aamulla olet luovimmillasi, hyydyt päivällä ja olo taas kohenee päivän loppua kohden. Onkin useimmiten järkevintä sijoittaa aivotoimintaa ja läsnäoloa vaativat toimet aamuun, aivottomat toimet (esim. sähköpostivastailut) päivään ja luovuus taas iltapäivään, kun aivosi alkavat palautua.
Tämä neljän kohdan lista voi auttaa huomattavasti ajanhallinnassa. Kirjoita neljän kohdan lista paperille ja pidä sitä mukanasi. Jos sinua mietityttää ja tunnet tarpovasi kahluusaappaat jalassa kiireen ja tekemisen suossa, lue listaasi ja katso sen perusteella mitä teet. Lista menee seuraavasti:
Voinko luopua jostain?
Milloin jokin riittää?
Mitä minun todella tarvitsee tehdä?
Mikä vaatii huomioni?
Vinkki: On hyvää ajankäyttöä kirjoittaa tuo lista itselleen ylös.
Tsemppiä hektiseen arkeenne.
- Joli