Miten teen hyvän vuokrahakemuksen?
Vuokranantajana törmää monenlaisiin vuokrahakemuksiin. Osa on erinomaisia ja osa sellaisia, että niihin ei vuokranantajana välttämättä edes viitsi reagoida. Reagointi voi jäädä varsinkin silloin, jos kyseessä on sellainen asunto, johon on useampia hakijoita samaan aikaan ja osa hakemuksista on selvästi huonommin tehty kuin toiset.

Hyvällä hakemuksella vuokralainen voi erottua joukosta ja nostaa omia osakkeitaan ennen asunnon näyttöä. Itse en edes päästä ketään katsomaan omia asuntojani, ennen kuin olen selvittänyt hakijoiden taustoja. Tämä jo ihan siitä syystä, että vuokra-asunnoissani asuu asiakkaitani, jotka joskus hoitavat itse näytöt. Tämän takia on ensisijaisen tärkeää kartoittaa etukäteen tilannetta, niin nykyinen asiakassuhde- ja kokemus säilyy mahdollisimman hyvänä.
Mitä asioita hyvään vuokrahakemukseen olisi syytä sisältyä?
Vuokranantajaa kiinnostavaa ensisijaisesti:
- Mistä vuokra tulee?
- Miksi muuttamassa?
- Ketä muuttamassa?
- Lemmikit?
- Luottotiedot?
- Mahdolliset suositukset
- Yhteystiedot
Alla käydään osiot kohta kohdalta läpi.
Mistä vuokra tulee?
Vuokranantaja on useimmiten ottanut vuokrattavaa kohdettaan vastaan lainaa, jota hänen täytyy lyhentää kuukausittain. Ilman lainaakin kohteessa on useimmiten yhtiövastike, ellei kyseessä ole omakotitalo. Vuokranantaja laskee sen varaan, että vuokralainen kykenee täyttämään sopimuksensa vuokran muodossa vuokranantajalle ja näin ollen myös vuokranantajan talous säilyy tasapainoisena kuukaudesta toiseen.
Vuokrasopimus osapuolten välillä luo niin sanotun symbioosin, jossa molemmat osapuolet hyötyvät toisistaan - vuokranantaja tarjoaa asuntonsa vuokralaisen käyttöön ja vuokralainen maksaa tästä.
Miksi muuttamassa?
Oletko saanut opiskelupaikan tai työpaikan, vai oletko vain muuttamassa isompaan asuntoon? Vuokranantaja pyrkii muodostamaan kokonaiskuvan ehdokkaasta ja määrittelemään esimerkiksi, että mikä vuokralaisen vaihtuvuus voisi olla. On myös positiivista, että vuokralaisella on jokin ”aito” syy/tarve muuttaa asuntoon, eikä syynä ole esimerkiksi ”väliaikainen asunto, kun tässä mietiskelen mihin seuraavaksi suuntaan”.
Ketä muuttamassa?
On hyvä kertoa, montako ihmistä olisi muuttamassa asuntoon. Jos kaksi ihmistä olisi muuttamassa yksiöön, se tuskin tulisi olemaan pitkä vuokrasuhde. Asukkaiden määrä vaikuttaa myös asunnon kulumaan.
Lemmikit?
Lemmikit vaikuttavat paljon. Osa vuokranantajista kieltää lemmikit kokonaan. Lemmikit aiheuttavat omanlaistaan kulumaa asuntoihin ja tulevaisuudessa ongelmaksi saattaa muodostua esimerkiksi eläinten tuottamat vahingot asunnossa.
Myös tulevia uusia vuokralaisia voi karsiutua heidän saadessaan tietää, että asunnossa on asunut eläimiä. Ihmisillä on valitettavasti allergioita ja siksi onkin syytä miettiä, ottaako asuntoonsa lemmikkejä vai ei.
Luottotiedot?
Luottotiedot mittaavat vuokralaisehdokkaan luotettavuutta, kuten nimikin kertoo. Puhtaat luottotiedot kertovat luotettavuudesta ja merkinnät kertovat luotettavuuden häiriöistä.
Jokainen voi tilata omat luottotietonsa ilmaiseksi kerran vuodessa Bisnodelta ja Asiakastiedolta. Hakemukseen on tällöin helppo laittaa lause, että luottotiedot ovat kunnossa / niissä on näitä ja näitä merkintöjä ja voi pyynnöstä laittaa raportin, mikäli neuvottelut etenevät.
Kannattaa muistaa, että luottotietojen tarkistaminen maksaa vuokranantajalle rahaa. Mikäli ehdokas tarjoaa oman raporttinsa ilmaiseksi, on se rahallinen etu vuokranantajalle.
Mahdolliset suositukset?
Oletko ollut aiemmin vuokralla? Jos vuokrasuhde on mennyt hyvin, on vuokranantajalta helppo saada suositukset tulevia vuokrasuhteita varten. Suositukset edeltäviltä vuokranantajilta ovat erittäin hyvä referenssi. Jos vuokrasuhde on ollut hyvä, voit itse pyytää vanhalta vuokranantajalta suosituskirjeen mukaasi.
Yhteystiedot
Tämän kohdan luulisi olevan hyvin simppeli, mutta niinkin yksinkertainen asia kuin omat yhteystiedot unohtuvat monilta. Jos vuokra-asunnon hakija ei laita hakemukseen yhteystietojaan (saati edes omaa nimeään), on vuokranantajan työlästä lähteä selvittämään vuokralaisehdokkaan tilannetta.
Sähköpostihakemukseen kannattaa liittää myös puhelinnumero, niin vuokranantaja voi soittaa, jos hänellä on siihen tarvetta.
Vuokra-asunnon hakija, jos noudatat tätä listaa edes suunnilleen, voitat 98% hakijoista. Kun soitat ja esittelet itsesi omalla nimelläsi, voitat jo 80%. Mikä positiivisinta, kun olet kerran tehnyt asiallisen hakemuksen, ei sinun tarvitse tehdä sitä enää uudelleen. Voit muokata muuttuvia tekijöitä hieman ja lähettää saman hakemuksen uudelleen asuinpaikan tai asunnon vaihtuessa.
- Joli