top of page

Miten vuokrata asunto kotisohvalta?

Omaa työtään vuokranantajana toimimisessa voi helpottaa monella eri tavalla niin vuokrauksen alusta aina siihen saakka, kun vuokralainen vaihtuu. Parhaimmillaan vuokranantajana pystyy toimimaan täysin etänä, jos niin itse haluaa.


Tässä kirjoituksessa keskitytään niihin toimenpiteisiin, joita vuokranantaja voi tehdä, jotta asunnon vuokraaminen omalta kotisohvalta olisi mahdollista.Vuokrauksen voi teoriassa toteuttaa alusta loppuun omalta kotisohvaltaan. Kyseiset toimenpiteet vaativat hieman neuvottelua nykyisen vuokralaisen kanssa. Useimmat vuokralaiset ovat toimenpiteiden suhteen hyvin myötämielisiä. Varsinkin silloin, kun ovat olleet tyytyväisiä vuokra-asuntoon ja vuokranantajaan. Kannattaa siis pitää vuokralaisistaan huoli, sillä he voivat auttaa vuokranantajaa tietyissä tilanteissa.


  • Asuntoilmoituksen voi tehdä nettiin muutamassa minuutissa. Jos asunnosta ei ole kuvia, vuokranantaja voi pyytää vuokralaista ottamaan valokuvat. Vuokrailmoituspohja säilyy nettipalvelussa ja sitä voidaan käyttää uudestaan ja täydentää tarpeen tullen.

  • Ilmoituksen on syytä olla sellainen, että se rajaa jo lähtökohtaisesti sellaiset hakijat pois, jotka eivät ole mieleisiä hakijoita

  • Haastattelut voi tehdä esimerkiksi puhelimitse, Skypessä tai sähköpostilla. Hyvä keino on tehdä vuokrahakemus tai selkeä kysymyspatteristo, joihin vuokralaisehdokkaan annetaan vastata. Tällä tavoin saadaan rajattua sellaiset ehdokkaat pois, jotka eivät sovi vuokranantajan kriteereihin.

  • Hakijan luottotiedot voi tarkistaa joko ennen näyttöä tai sen jälkeen. Luottotiedot voi tarkistaa halvimmillaan alle kympillä. Se on pieni hinta siitä, sillä vuositasolla sopimuksen arvo voi olla jopa kymppitonnin. Esimerkiksi 800 euron kuukausivuokralla olevan sopimuksen arvo on 9600 euroa vuositasolla.

  • Nykyistä vuokralaista voidaan hyödyntää näytön järjestämisessä. Tämä vaatii hieman järjestelyä, mutta tuntuu olevan monelle vuokralaiselle oikein mielekäskin vaihtoehto. Vuokralaisen ja ehdokkaan yhteystiedot voi vaihtaa ja he voivat sopia keskenään näytön.

  • Sopivan ehdokkaan löydyttyä voidaan keskustella vuokrauksen ehdot. Sopimuspohja voidaan lähettää etukäteen luettavaksi ehdokkaalle. Sopimus voidaan allekirjoittaa sähköisesti. Sähköinen allekirjoitus on juridisesti pätevä. Sähköinen allekirjoitus maksaa muutaman euron.

  • Vanha vuokralainen luovuttaa asunnon avaimet uudelle vuokralaiselle viimeistään muuttopäivänä.

  • Uusi vuokralainen tarkistaa asunnon lopullisen kunnon ja siivouksen tason muuttaessaan sisälle sekä raportoi mahdollisista virheistä vuokranantajalle.


Nämä toimenpiteet voi kertoa myös tulevalle vuokralaiselle. Vuokralaisia on syytä muistaa pienellä palkkiolla hyvin suoritetusta avusta, esimerkiksi leffalipuilla ja suosituskirjeellä. Vuokralaisen suosituskirje on arvokas paperi vuokralaisten markkinoilla. Se on pieni asia vuokranantajalle, mutta iso asia vuokralaiselle tulevia vuokrahakemuksia ajatellen.- Joli

0 comments
bottom of page