top of page

Se katajaan kapsahtaa, mutta ei toista kertaa

Denzel Washingtonin elokuvassa Equalizer 2 sanotaan, että on kahdenlaisia virheitä. On virheitä, jotka satuttavat ja on virheitä, jotka muuttavat. Sanat ovat luultavasti Hollywood-käsikirjoittajan poimimat jostain teoksesta, jonka alkuperä ei selviä elokuvaa katsomalla. Sanat pätevät myös asuntosijoittamiseen ja sijoittamiseen yleisesti.Kaikki tekevät virheitä, niin rikkaat, keskituloiset kuin köyhätkin. Ero vaurauden (vähintäänkin henkisen) ja köyhyyden välille löytyykin usein asenteista.

Epäonnistumisen kohdatessa suurin virhe, mitä sijoittaja voi tehdä, on lannistua ja pahimmassa tapauksessa lopettaa sijoittaminen kokonaan.


Onnistumisista puhutaan paljon valtamedioissa. Miksi juuri menestyjät ovat näkyvillä ja kuuluvilla mediassa?


Menestys myy.

Vain harvaa kiinnostavat epäonnistumiset ja näistä harvemmin halutaan lukea tai etenkään kirjoittaa. Epäonnistumisista lukeminen ja kuuleminen olisi kuitenkin tärkeää.

Muiden epäonnistumisista oppiminen auttaa omien epäonnistumisten välttämisessä. Parhaiten epäonnistumisista oppii kuitenkin itse sen kokemalla. Se, jos mikä opettaa.


Ero varakkaan ja köyhän välille tuleekin siitä, mitä varakas tekee epäonnistumisen sattuessa. Viisas sijoittaja analysoi virheen aikajanan ja pohtii, mikä johti kyseiseen virheeseen ja epäonnistumiseen. Tämän jälkeen virhe poistetaan ja omia menetelmiä muokataan siten, että vastaavalta virheeltä kyetään välttymään tulevaisuudessa.


Maailmassa tuskin on yhtään ihmistä, joka ei olisi tehnyt virheitä. Samoja virheitä tehdään siis koko porukalla, mutta niihin suhtaudutaan eri tavoin.Jos seuraavan epäonnistumisen kohdalla ajattelisitkin, että siitä on mahdollista koitua elämäsi suurin onnenpotku? Et varmasti tee samaa virhettä uudestaan. Luultavasti verkostossasi olevat henkilöt eivät myöskään tule tekemään samaa virhettä. Winston Churchill onkin sanonut, että "viisasta miestä ei tunne siitä, että hän ei tee virheitä, vaan siitä, että hän ei tee samaa virhettä uudestaan".


Virheet tuovat joskus myös hyviä tuottoja ja saavat sinut ajattelemaan enemmän. Enemmän opiskeltuani sijoittamista, olen huomannut vasta jälkikäteen tehneeni virheitä. Ja ilman niitä, tuskin kirjoittaisin aiheesta. Ja täytyy sanoa, että kyllä kannatti epäonnistua välillä.


Älä siis lannistu virheestä.

Tulet tekemään niitä useita ja niin tekevät kaikki muutkin. Älä ainakaan lopeta sijoittamista. Sijoittamisen aloittaminen on yksi fiksuimpia päätöksiä, mitä olet koskaan tehnyt, vaikka se välillä voikin tuntua virheeltä. Epäonnistumiset tuntuvat pahalta, mutta se miten suhtaudut niihin, erottavat sinut muista.Joli


0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page